Thursday, November 23, 2006

Survival of the fattest

Wie zegt dat vet zijn slecht is, moet nu toch echt ander gaan denken! Dat zou je toch zeggen als je deze titel leest. Dit is echter niet de strekking van het boek, ‘ Survival of the fattest’, met natuurlijk een knipoogje naar Darwins ‘ Survival of the fittest’.Vet zijn is niet gezond, maar dat wil niet zeggen dat elk vet ongezond is. Nee, sterker nog. Vis bevat namelijk een paar heel gezonde vetten. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens gehoord dat er gezonde plantaardige vetten zijn de ‘ trans’ vetten en niet de ‘cis’ vetten, die juist het cholesterol in je bloedbaan afbreken. Maar deze vetten zijn wel erg opmerkelijk. Het gevolg van ze is nog mooier. Er schijnt een psychiater te zijn die zijn patiënten met ernstige suïcidale neigingen behandeld heeft met dit vet. De patiënten waren naar slechts een paar maanden nog maar een weinig depressief. Hoe komt dit? Je hersenen bestaan naar mijn weten voor 90%uit vet. De hersenen groeien doormiddel van dit vet. Dit heeft tot gevolg dat je rustiger, slimmer, en minder depressief word. Kortom een geweldig concept!

6 comments:

Unknown said...

Ik geloof al lang niet meer dat vet dik maakt. Het zal er een klein beetje invloed op hebben, maar met alle diverse dieëten die tegenwoordig worden aangeprezen (Oa het dieët waarin je alles mag eten, bierdieet, etcetera) lijkt wel te zijn aangetoont dat het belangrijker is of je in je dieët gelooft en of je een positief zelfbeeld hebt (erg belangrijk in mijn bescheiden blik op dit onderwerp)

Tot zover

Jochem

Anonymous said...

Denk je werkelijk dat het meer invloed heeft of je een positief zelfbeeld heb? Daarvan gaan die vetjes toch niet weg ;) Ik denk dat het vooral belangrijk is te bewegen.. En gewoon opletten wat je precies eet. Kijk je kan wel beperkt aantal vetten gaan eten, maar het maakt ook wel uit of dat vet van een Mars komt of van boter op je boterham..

Jannieke

Unknown said...

Hei Jannieke! ontzettend leuk dat je reageert!

over dat positieve zelfbeeld het volgende:

(bron: Psychologie magazine nov 2006, blz 12)

Goed lichaamsbeeld houdt pubers fit

Amerikaanse en Australische onderzoekers keken hoe tevreden pubers waren met hun eigen lichaam, en of ze zich in de volgende vijf jaar ongezonder gingen gedragen. Wat bleek: ontevredenheid met het eigen lichaam voorspelt minder gezond gedrag in de volgende vijf jaar, plus meer risico op gewichtstoename en een slechte gezondheid.

Vergelijk het met een placebo effect; de positieve psychologische stimulans geeft de uitwerking die we ervan verwachten. Je verwacht dat je mooi en slank bent, en wordt het zo als vanzelf.

Daarom vind ik mezelf ook zo'n mooie vent.

Tot zover, Jochem

Anonymous said...

Ik denk niet dat je het dan vanzelf wordt. Wel dat je als je positief zelfbeeld hebt, ook meer stimulans hebt om het zo te houden waardoor je gezonder gaat leven..
met negatief zelfbeeld eten mensen misschien juist meer om gelukkig te voelen of omdat ze al denken dat er niks aan te doen heeft..
De rest heeft een eetstoornis of leeft gewoon zoals die leeft...

Jannieke

Unknown said...

Het lichaam is een sociopsychosomatische eenheid, de geest, gedachten en het lichaam werken volledig samen en kan je niet los van elkaar zien. Dit betekent dat een geestelijke prikkel ook direct zijn lichamelijke uitwerking zal hebben. ik zou het zelfs zo boud willen stellen, dat als de geest een vet beeld van zichzelf vormt dat het lichaam vanzelf vetter wordt.

De stelling is radicaal, maar ligt in het verlengde van het placebo-effect, phantom-limbs en genezingen door suggestie.

Tot zover Jochem

Anonymous said...

Maar is dat denkwerk van jezelf, of zijn daar meerdere theorieën over of is het zelfs bewezen? Ben nieuwsgierig. Mij lijkt het namelijk onwaarschijnlijk dat het zo is.. Wel dat het een stimulans is, maar dat het werkelijk ook uit zichzelf daardoor dikker wordt vraag ik me af..

Jannieke