Thursday, November 02, 2006

Nephilim

Het schijnt dat deze hoek 'wetenschap' heet, dus besloot ik enkele woorden aan andere wetenschappen dan aan filosofie te wijden. Onder welke wetenschappen dit precies valt is lastig te zeggen. Het is een medley van Biologie, Archeologie, mythologie, Geschiedenis en Theologie. Misschien is het makkelijker om gewoon te zeggen waar het over gaat. Reuzen hebben bestaan.

Overal ter wereld zijn ze bekend: reuzen. Bij de Grieken (cyclopen en giganten), bij de Noormannen, bij indianenstammen over de hele wereld, zelfs bij het 3000 jaar oude volk van de Maya's. En buiten mythologie heb je nog sagen en legendes, volksverhalen, sprookjes, en zelfs in theologische geschriften, met als belangrijkste de Bijbel. En bij die laatste verwijs ik niet alleen naar de beroemde en buitengewoon waardevolle passage in Genesis 6: 1-4.

Megalithische Bouwwerken

Vrijwel alle oude volken schijnen dus geloofd te hebben in reuzen. Als je de gigantische cyclopische muren in Mycene ziet, of de enorme stenen van Stonehenge, kun je je goed voorstellen dat mensen dachten dat deze alleen gebouwd konden zijn door reuzen. Bij veel van die mysterieus grote bouwwerken is ook nog steeds niet vastgesteld hoe mensen die hadden kunnen maken. Een voorbeeld: de Zonnepoort van Tiahuanacu. Het bovenste blok weeg 60 ton, de onderste twee wegen 100 ton. En wat de zaak nog mysterieuzer maakt: de blokken zijn afkomstig van een steengroeve die 320 km verderop ligt. Theorieën over rolletjes en zandheuveltjes zijn hier wel erg gebrekkig. Wie heeft hier nu dan last van teveel fantasie? Degene die beweert dat reuzen bestaan, of degene die beweert dat je met behulp van boomstammetjes zo’n zonnepoort in elkaar kan zetten?

Archeologische vondsten

In de loop der jaren zijn er behoorlijk veel archeologische vondsten gedaan die het bestaan van reuzen zonder meer bewijzen. Complete skeletten van drie meter lang, een mummie van dezelfde lengte, een dijbeen van 120 cm (die van mij is nauwelijks 50 cm), enorme schedels met een opvallend groot achterhoofd, zelfs een fosiel van een voetafdruk van iemand met maatje 58. Ook al zijn er een aantal rariteiten aan deze overblijfselen (er zijn bijvoorbeeld extra rijen tanden ontdekt bij een schedel), ze zijn onmiskenbaar van menselijke komaf. De overblijfselen stammen uit de tijdspanne van het Oude Testament.

Geschreven bronnen: Bijbel/ Boek van Henoch

Ik noemde al even de bekendste (en wellicht meest betrouwbare?) bron die schrijft over het bestaan van reuzen: de Bijbel. Het eerste bijbelboek, Genesis, spreekt hier het duidelijkst over.

1 Zo kwamen er steeds meer mensen op aarde, en zij kregen dochters. 2 De zonen van de goden zagen hoe mooi de dochters van de mensen waren, en ze kozen uit hen de vrouwen die ze maar wilden. 3 Toen dacht de HEER: Mijn levensgeest mag niet voor altijd in de mens blijven, hij is immers niets dan vlees; hij mag niet langer dan 120 jaar leven. 4 In die tijd en ook daarna nog, zolang de zonen van de goden gemeenschap hadden met de dochters van de mensen en kinderen bij hen kregen, leefden de giganten op aarde. Dat zijn de befaamde helden uit het verre verleden. Genesis 6:1-4

Voordat ik andere bijbelteksten die berichten over reuzen aanhaal, wil ik eerst de algemeen heersende opvatting over reuzen uiteen zetten. Hierbij vertrouw ik naast de Bijbel op een canoniek geschrift, namelijk het Boek van Henoch. Tijdens het samenstellen van de Bijbel heeft men lang overwogen om dit geschrift in het Woord op te nemen, maar om onduidelijke redenen heeft men daar vanaf gezien. Henoch besteedt in zijn boek 3 van de 108 hoofdstukken aan reuzen. Zijn theorie (tevens de theorie van de schrijver van Genesis):
Na de zondeval, volgde een aantal van de engelen satan. Dit zijn de gevallen engelen. Uit het boek van Henoch, en ook uit Genesis valt op te maken dat de gevallen engelen hun oog lieten vallen op de dochters der mensen. Hieruit ontstonden reuzen, in de NBV ‘giganten,’ in het Hebreeuws ‘Nephilim,’ wat een soort samenstelling is van de termen ‘zonen Gods’ en ‘dochters der mensen.’ De Nephilim waren gemiddeld drie meter groot, en aten al het voedsel van de mensen op. Op den duur vergrepen zij zich aan mensen, en uiteindelijk zelfs aan elkaar. Dit was mede reden voor God om Azâzêl (satan) vast te binden in de duisternis, en de grote watervloed over de aarde te laten komen. Na de zondvloed echter, vergrepen de gevallen engelen zich opnieuw aan de mensen, en ontstonden er opnieuw Nephilim. Volgens Henoch werden de Nephilim door satan onder verschillende stammen verspreid, om hen te beschermen voor Gods toorn. Lees het boek van Henoch hoofdstuk 6-9: http://www1.tip.nl/~t961736/henoch.htm#HA6

Dat brengt mij bij andere bijbelteksten die spreken over reuzen:

Numeri 13:33 Ook zagen wij daar reuzen, Enakieten, die tot de reuzen behoren en wij waren als sprinkhanen in onze ogen en ook in hun ogen.

Deuteronomium 9:1-2 Luister, Israël! U staat op het punt de Jordaan over te steken om het land van die andere volken binnen te gaan en het in bezit te nemen. Zij zijn groter en machtiger dan u en hebben grote steden met hemelhoge versterkingen. Onder hen is ook het grote volk van de Enakieten, de beruchte reuzen, tegen wie volgens de verhalen niemand opgewassen is.

Henoch beweert dat de reuzen door satan onder verschillende volken zijn verspreid, om hen te hoeden voor Gods toorn. De Enakieten worden in de Bijbel heel vaak in verband gebracht met reuzen, en God geeft Jozua de opdracht hen te vernietigen.

Jozua 11: 21-22 Jozua roeide in die tijd ook de Enakieten uit die in de bergen van Juda woonden, in Hebron, Debir en Anab, en in de bergen van Israël. Hij doodde hen en liet hun steden aan de Heer. Er bleven in het land van Israël geen Enakieten meer over, behalve in Gaza, Gat en Asdod.

Niet alleen bij de Enakieten woonden reuzen. De teksten die verwijzen naar andere reuzen zijn te talrijk om op te noemen. Een paar voorbeelden: de koning van de Amorieten (Og van Basan, met een vermoedelijke lengte van 4 meter), reuzen die aan de zijde van de Filistijnen vochten met als beroemdste voorbeeld Goliath (1 Samuël), reuzen die afstammelingen waren van de Refaïten (2 Samuël)... En dat zijn alleen nog maar voorbeelden uit de Bijbel, ik ben nog niet eens begonnen aan de voorbeelden uit het Boek van Henoch...

Geschreven bronnen: overig


Volgens de Indianen-stam in de buurt van Tiahuanacu, waar ook de zonnepoort zich bevindt, waren er in de tijd van de komst vóór de grote watervloed reuzen die enorme bouwwerken maakten. De Ugha-Mongulala indianen schreven in de Kroniek van Akakor:

De mensen bogen zich eerbiedig voor de machtige vreemdelingen toen zij kwamen, want zij waren werkelijk machtig en onbegrijpelijk voor de gewone sterveling. Zij kenden de loop van de sterren en de wetten van de natuur. Waarlijk, de hoogste wereldwet was hun bekend. De tempelsteden die zij bouwden, zoals Akakor en de wonderbaarlijke onderaardse woningen zijn voor het volk van de Mongulala, altijd een raadsel gebleven. Hun bouwwerken getuigen van een hogere kennis, onbegrijpelijk voor de mensen. Zij hadden magische stenen om in de verte te zien. Zij waren waarlijk machtig.

Een oude Ethiopische stam heeft ook verhalen over reuzen. Ze schreven in de Kebra-Negest:

Maar de dochters van Kaïn, aan wie de engelen zich hadden vergrepen werden zwanger, de meesten konden echter niet baren en stierven. Anderen kwamen eruit doordat zij de buik van hun moeder spleten. Bij de navel kwamen zij eruit. Toen zij dan ouder werden en opgroeiden, zie zij werden reuzen.

Opvallend zijn de overeenkomsten tussen al die verhalen van al die stammen over de hele wereld verspreid. De oorsprong van de reuzen gaat vrijwel altijd terug op gevallen engelen, demonen, of 'geesten die van de sterren afkomstig waren' (Maya’s). Die hadden dan gemeenschap met de dochters der mensen, de dochters van Kaïn, of de bewoners van de aarde. De machten van de reuzen zijn wat twijfelachtiger. Sommige bronnen hebben het over ‘waarlijk machtig,’ en ‘zeer wijs,’ sommigen beweerden dat ze vuur konden spuwen om hun bouwwerken zo glad te maken (hierbij verwijs ik opnieuw naar de zonnepoort), anderen beweerden dat ze alle natuurwetten kenden, in de toekomst konden zien etc. De bronnen verschillen op dit punt nogal van mening. Dat de reuzen bovennatuurlijke machten hadden staat wel min of meer vast. Dat is ook niet vreemd, als de kinderen van engelen. De aard van de reuzen komt in alle verhalen overeen. De reuzen waren absoluut kwaadaardig. Die kwaadaardigheid wordt zelfs in veel verhalen op dezelfde manier uitgelegd: verkrachtingen, moord en kannibalisme.

Conclusie


Reuzen hebben bestaan. Dat blijkt uit de archeologische vondsten, de megalithische bouwwerken en de overvloedig aanwezige geschreven bronnen, met als belangrijkste de Bijbel. Ik durf geen duidelijke conclusies te trekken over de oorsprong en de aard van de reuzen, hoewel veel bronnen op dit punt glashelder zijn. Hoewel mij de mening is toegedaan dat de Bijbel heel wat meer is dan een verhaal, durf ik niet op grond van religieuze en mythologische geschriften te concluderen. Dit is en blijft tenslotte wetenschap, het draait om bewijzen. En die zijn er. De reuzen waren op aarde.

4 comments:

Thirza said...

Grappig.
Goed stuk.
Interesantie theorie. zou best leuk zijn als er idd reuzen hebben bestaan.
Waren die Enakieten ook diegene met 6 vingers of blaat ik nou onzin.

maar..Heel veel mensen hebben ook geloofd dat de aarde plat was en dat soort dingen. De mens zoekt overal oplossingen voor en daar gaan zich dan ook verhalen omheen breien, mischien is dat hierbij ook het geval

ik denk niet dat 'de wetenschap' alles al weet en ik denk dat als we terug in de tijd konden reizen we best eens voor hele grote verrassingen konden komen te staan.
of voor een reus.

Unknown said...

Er zijn zoveel bewijzen voor vreemde dingen geleverd, waar reuzen onder vallen, die simpelweg door de wetenschap zijn verzwegen of zo stil mogelijk zijn gehouden.

Het zou namelijk veel bestaande wetenschappelijke visies ontkrachten.

Ik vraag me af wie er naiever is: De mens die gelooft in reuzen, of de mens die ze na zoveel bewijs nog durft te ontkennen.

Jochem

Pieter said...

Mooi stuk Joelle. Je neemt me de woorden uit de mond.

Pieter said...

Er zijn inderdaad vele archeologische gevallen waarin resten van mensen worden gevonden. Deze resten verschillen van duidelijke menselijke beenderen die leidden tot een reus met een gestalte van 20m hoog, tot gehele skeletten van mensen tussen de 3 en 4 meter. Ook zijn er hele rare menselijke schedels gevonden die verschillende malen groter zijn dan van de mens heden. www.pathlights.com. Ook zoals je zei Joelle zijn er verschillende perfecte wiskundige figuren gevonden, (Vooral in Zuid Amerika) van tientallen ton zwaar. Het extreemste voorbeeld is een glade stenen balk van meer dan 200 ton. Deze past exact in een groeve van meer dan 40 km verderop. Als voorbeeld, last but not least. In Patagonië is er decennia geleden een onderaardse stad gevonden. Maar de toegang tot die stad werd geblokeerd door 2 stenen deuren van 4 bij 8m en 2m dik. Ze waren bijna hermetisch afgesloten. Maandenlang heeft men erop lopen puzzelen hoe ze in vredesnaam die deuren open konden krijgen. De oplossing was geniaal. De archeologen ontdekten een nauwe ruimte die onder de deuren bleek door te lopen. De ruimte werd echter geblokkeerd door bolstructuren. De immense deuren bleken op die vele stenen bollen te rusten. De wrijvingskracht om de deuren te open was te groot. Er was 1 methode voor, de ruimte onderwater zetten. De archeologen lieten de ruimte onder lopen en het gevolg was dat de deuren redelijk gemakkelijk open geduwd konden worden. De mensen van vroeger waren blijkbaar zo dom nog niet. Waarschijnlijk een hogere intelectuele capaciteit dan tegenwoordig. (Degeneratie) Note: Er is ook sprake van een orgelbouwer (Jubal) en een Smid (Tubal Kaïn). Ik weet van 2 vrienden dat een orgel bouwen zeeeeeeeeeker niet mee valt haha.

Pieter