Sunday, October 22, 2006

Filosofie

Onder het mom van de wetenschap hier de definitie van en een visie op filosofie.

Filosofie betekent letterlijk: wijsbegeerte. Filo is Grieks voor 'ik houd van,' en sofia is Grieks voor wijsheid. Filosofen streven dus wijsheid na, niet te verwarren met kennis. Als filosofen alleen kennis zouden nastreven, zou iedere willekeurige wetenschap onder filosofie vallen. Filosofen houden zich in de regel niet bezig met de voortplanting van een pantoffeldiertje. Dat is tenminste de heersende opvatting.

Filosofen streven levenswijsheid na, en houden zich dus bezig met de grote vragen van het leven. Maar wat zijn dan die 'Grote Levensvragen'? Alleen de vraag of er leven is na de dood, of de vraag of er een God is? Nee, eigenlijk kun je niet duidelijk de grens stellen tussen wat onder filosofie en wat onder wetenschap valt.

De eerste filosofen waren bijvoorbeeld natuurfilosofen. Al heel vroeg hield Thales zich bezig met een bouwsteen in de natuur. Hij en zijn tijdgenoten kwamen tot de conclusie dat er één bepaalde grondstof moest zijn, waaruit alles was opgebouwd. Thales dacht dat dat het element water moest zijn. Latere generaties verwierpen dat idee en bedachten vier bouwstenen: water, aarde, vuur en lucht. Ze zaten er natuurlijk ver naast, maar het feit dat er ooit iemand was die zich heeft afgevraagd of er een bepaalde bouwsteen was in de natuur, heeft ertoe geleid dat er uiteindelijk iemand de moleculen en atomen heeft ontdekt.

Filosofen stellen vragen, waarop niet direct een antwoord te vinden is. Thales stelde vragen over de natuur, zijn vragen hebben geleid tot de wetenschap Natuurkunde. Zo kunnen de vragen die op dit moment door filosofen worden gesteld (Is er leven na de dood?) in de toekomst ook uitgroeien tot een wetenschap. Alle kennis begint met een vraag. En de taak van de filosoof is om die vraag te stellen.

7 comments:

Unknown said...

Nice! Duidelijk stuk, het laat mooi de strekking en het belang van filosofie zien.

-jochem-
keep your eyes open

Anonymous said...

Mag ik je - Joelle - vragen wat jouw visie op de filosofie is en wat je zelf onder het werkwoord 'filosoferen' verstaat?

Unknown said...

het nastreven van wijsheid, zoals in haar stuk stond?

Anonymous said...

Is dat alles? En hoe moet ik dat voor me zien? Wat versta je onder het nastreven/verkrijgen van wijsheid? En wat is de rol van de kennis? Hoe denkt men en hoe denken jullie over de filosofie, wijsheid, kennis en de waarheid?

Unknown said...

Dat is een verdraaid moeilijke vraag!

Maar ik wil hem eerst eens zonder VanDale of Wiki proberen te beantwoorden.

Misschien is filosofie de capaciteit om verbanden te leggen tussen verschijnselen die niet met waarneming an sich zijn te verklaren.

Jochem
-keep your eyes open-

Thirza said...

Over wat filosofie is kun je opzich al filosoferen.

Ik denk dat filosofie het zoeken is naar een vast punt, wat je dan "de waarheid" of "het doel in je leven" zou kunnen noemen...

Anonymous said...

Daar valt dan dus ook gnosis onder, en daarmee dus het gnostiscisme. Het gnostiscisme is sowieso bijzonder boeiend, met name de als gnostisch omschreven geschriften.