Saturday, December 09, 2006

Slotwoord

Ik was het vergeten om nog mijn laatste stukje over de filosofie van de keuze te bloggen. Maar hier is het dan.

De keuze God

Nu komen we natuurlijk op het terrein van de zondeval. Heeft God dan de keuze gesteld aan de mens om de keuze niet te volgen door middel van een ware keuze, zodat de keuze om voor God te kiezen een keuze werd. Ja de keuze voor God is in dit geval één kant van de keuze geworden. Iets krijgt namelijk per definitie zijn waarde door zijn niets, zijn anti, of negatief.

God was wel de norm. Maar deze norm betekende niets als zijn antinorm het kwaad er niet was. God is goed omdat goed een waarde heeft door het tegenovergestelde van het goed, of de afwezigheid van het goed. Dat heet kwaad, in zijn personificatie de Duivel. Net zoals licht de waarde krijgt als iets wat er is in zijn vorm omdat het ook bestaat dat het niet er zijn van licht kan plaatsvinden, het donker. En dit geld zo voor alles. Dit leidde ertoe dat in het paradijs de keuze om het niet doen van wat God zijn keuze was met de mens ook moest bestaan. De mens heeft een vrije wil van God gekregen zodat het de keuze om voor God te kiezen kon maken. Om God dus lief te hebben. Om God lief te hebben gaf het woord liefhebben pas een waarde omdat hij ook de keuze had niet lief te hebben. De mens was echter niet tevreden en maakte de keuze om het ware doel en het lot van de mens ongedaan te maken. Dit tot op zekere hoogte natuurlijk om dat God almachtig is vanwege Hemzelf. De keuze tot kwaad moest er dus zijn. Daarom is een relatie ook moeilijk. Tot zover over keuzes. Toch heb ik het gevoel dat ik een boel wat mij te binnen schoot vergeten ben. Dat heb je nou als je snel keuzes moet maken.

Slot woord

Onthoud goed, filosofie heeft geen nut al is er alleen maar logica. Gelukkig zijn onze redeneringen ook altijd verweven met emotie. Liefde is niet te verklaren omdat het tegen alle logica ingaat. (Witgenstein is top. Spinoza is de ergste, maar dat is mijn persoonlijke mening) Volgens Spinoza heb ik dit stukje filosofie van iemand anders, omdat alles al een keer gedacht is Onzin, ik ben niet uit op herhaling. Dingen kunnen meerdere keren onafhankelijk van elkaar verzonnen en bedacht worden. Ook al schijnt zelf Einstein 97% van zijn geheugen van andere bronnen dan zijn brein te hebben overgenomen. Zoals Wittgenstein zegt: “Ja, was ich hier geschrieben habe, macht im Einzelnen überhaupt nicht den Anspruch auf Neuheit; und darum gebe ich auch keine Quellen an, weil er mir gleichgültig ist, ob das was ich gedacht habe, vor mir schon ein anderer gedacht hat.“

Pieter

"Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen" (Wittgenstein)

No comments: